Cum sa reducem accidentele cauzate de scurgerea de gaze?
In Republica Moldova numarul utilizatorilor de gaze naturale este de cca. 500 mii. Accesul la gaze pentru a gati gustos si a ne incalzi in perioada rece a anului a devenit un confort de neinlocuit. Totusi, riscul scurgerii de gaze ramine a fi o problema care de foarte multe ori conduce la rezultate grave. Conform datelor statistice, fiecare al treilea incendiu este cauzat de scurgeri necontrolate de gaze naturale, intre timp, doar 1% din utilizatorii de gaze din tara au instalat sisteme de detectare a scurgerilor de metan. De ce?
Pentru a preveni accidentele cauzate de scurgerea de gaze Centrul National
de Studiu si Testare a Materialelor, Universitatea Tehnica a Moldovei (USM)
a elaborat un senzor nou care garanteaza detectarea selectiva a prezentei
metanului in aer.
Sensori pentru aplicatii casnice disponibili deja pe piata sunt detectoarele la baza carora stau sensori pe metal-oxizi. Necatind la faptul, ca acest grup de senzori poseda o sensibilitate inalta si un cost de producere relativ mic, totusi, acestea poseda dezavantajul selectivitatii reduse. Acest neajuns este semnificativ, deoarece conform statisticii locale, alarmele false sunt declansate de doua ori mai des decit detectarea scurgerilor reale de gaze naturale. Cauzele alarmelor false sunt gazele interferente prezente in atmosfera apartamentelor gazificate, cum ar fi, vaporii de alcool in produsele alimentare folosite la bucatarie, care deseori duc detectoarele de gaze in eroare.
Echipa savantilor Veaceslav Popa, Dr., Olesea Volciuc, Doctorand si Veaceslav Ursachi, Dr. Hab. de la Centrul National de Studiu si Testare a Materialelor, USM au reusit sa solutioneze problema alarmelor false elaborind un sistem performant de control al gazelor. Mai mult decit atit, pe linga precizia inalta a semnalelor de alarma declansate de detector, echipa poate instala si un sistem de inchidere automata a conductei de gaze pentru a evita incendiile si de contactare prin telefon a proprietarului pentru a-l informa despre defectiunea detectata.
Precizia inalta a acestui detector nu este doar singurul avantaj. Pretul acestui
detector este de cca. 50$ in comparatie cu pretul de 100$ pentru detectoarele
concurentilor deja pe piata, in plus se ofera o garantie de 10 ani de functionare
al senzorului elaborat in comparatie cu garantia de 1 an oferita de concurenti.
Testarea si implementarea in practica a acestei inovatii este posibila cu participarea partenerului de afaceri compania "Romany Gas Group" S.R.L. si cu sustinerea Programului de Granturi STEP al Asociatiei de Cercetare si Dezvoltare din RM finantata de Fundatia SUA pentru Cercetari Civile si Dezvoltare.
Compania "Romany Gas Group" S.R.L. produce sisteme centralizate de incalzire pe baza gazului natural si este cumparatorul principal al acestor detectoare ce vor fi produse chiar la Centrul National de Studiu si Testare a Materialelor de la USM. Profitul prognozat al echipei de stiinta in primul an de producere este de $20,000, iar echipamentul performant cu care este dotat acest Centru va asigura atit calitatea inalta a produsului, precum si cheltuielile reduse de producere.