O nou sistem de monitorizare a consumului de combustibil (hard si soft)
Astazi suntem martorii unei evolutii a sferei serviciilor de transport marfa. Apar noi companii ce presteaza acest serviciu si creste continuu numarul autocamioanelor destinate transportului rutier de marfa. In prezent, intreprinderile ce presteaza servicii de transport auto de marfa se confrunta cu mai multe probleme cum ar fi: sustragerea combustibilului din rezervorul autocamioanelor, absenta sistemului de monitorizare a consumului de combustibil (hard si soft), cunoasterea exacta a punctului de alimentare cu combustibil, volumul de combustibil cu care s-a alimentat autocamionul, precum si cantitatea de combustibil consumata in timpul deplasarii. Conform datelor oferite de Biroul National de Statistica, in Republica Moldova in ianuarie 2006 erau inregistrate in jur de 30 mii autocamioane cu capacitatea de peste 5 tone. Majoritatea acestora ne fiind dotate cu dispozitiv de monitorizare a volumului de combustibil, iar senzorii din modelele noi de autocamioane s-au dovedit a fi foarte instabili in functiune si de o precizie mica. Aceasta problema exista pe piata si mai este cunoscuta bine mentalitatea soferilor de a duce in eroare compania in scopul "ratacirii" cheltuielilor exacte vizand alimentarea cu combustibil.
Senzorul elaborat functioneaza in baza efectului de capacitate. Capacitatea se schimba odata cu schimbarea nivelului de combustibil intre electrozii senzorului. Din punct de vedere tehnic senzorul reprezinta doi electrozi cilindri de aluminiu plasati paralel unul in interiorul altuia. De la un generator de impulsuri la electrozii senzorului se aplica o tensiune si apoi se masoara timpul de descarcare. Timpul de descarcare este determinat de valoarea capacitatii intre electrozi si respectiv de volumul de combustibil in rezervor. Datele oferite de senzor sunt prelucrate de convertorul de seminar si sunt transmise dispozitivului de memorare si de transfer a datelor.
Foto In tabelul dat sunt prezentate datele vizand volumul de combustibil in rezervorul autocamionului. Datele sunt oferite de senzor, care apoi sunt prelucrate si afisate cu ajutorul softului elaborat de compania "GPS-Sistem".Modulul GPS are ca functie stocarea, iar in caz de apel, transmiterea datelor catre calculatorul proprietarului autocamionului. Astfel, combinarea senzorului cu modulul GPS, a permis crearea unui sistem complex, ce asigura o securitate de transmitere a datelor la distanta, si o accesare usoara a acestora de catre persoanele autorizate. Senzorul poate fi utilizat doar in comun cu modulul GPS, are o precizie inalta la masurare, eroarea fiind mai mica de 1% si un cost estimativ in jur de 100$, ce va fi cel putin de doua ori mai mic ca pretul oferit de concurenti.
Punctele forte ale senzorului sunt:
- Poate in permanenta receptiona datele vizand volumul de combustibil in rezervorul autocamionului;
- Este inert la factorii externi ca vibratiile permanente si oscilatiile de temperatura;
- Are posibilitate de a transfera datele la calculatorul proprietarului autocamionului, utilizand retele de pozitionare globala si telefonie mobila;
- Precizie inalta de masurare, eroarea fiind mai mica de 1%.

FOTO Graficul de alimentare si de consum a combustibilului pentru un autocamion
Datorita sistemului elaborat, de catre compania "GPS-Sistem" datele pot fi transmise din orice loc cu acoperire GSM, iar accesul poate fi facut la orice calculator conectat la Internet. De asemenea, datele sunt stocate in memoria modulului GPS, acestea pot fi accesate peste un anumit interval de timp sau la sosirea in punctul de destinatie.